Урок 3: Будова, властивості та функції води
Води в живих організмах міститься дуже багато. У більшості випадків вона
становить більше половини маси живого організму, а інколи її частка в організмі
сягає 95-99%. Усе це обумовлено надзвичайно великою роллю води для
життєдіяльності живих організмів. Своїми особливими властивостями вода завдячує
своїй будові.
Молекула
води складається із двох атомів гідрогену й одного атома оксигену. Ці атоми
утворюють полярні полюси молекули (позитивний полюс – атоми Гідрогену, а
негативний полюс – атом Оксигену).
Існування полюсів робить можливим утворення
водневих зв’язків, які дозволяють молекулам води утворювати між собою та з
іншими речовинами різноманітні комплекси.
Водневі зв'язки між молекулами води
Подібні комплекси молекул суттєво
підвищують температури кипіння і танення води (порівняно зі схожими молекулами)
та збільшують її теплоємність. Вони також роблять воду дуже гарним розчинником
і сприятливим середовищем для перебігу цілого ряду реакцій.
Найважливішими
для живих організмів властивостями води можна назвати такі:
1. Вода є
чудовим розчинником для полярних і неполярних речовин, які мають заряджені
ділянки.
2. Вода
здатна утворювати агрегатні групи молекул між своїми молекулами та з молекулами
інших речовин. Це значно посилює силу поверхневого натягу, що дозволяє воді
підійматися по капілярах ґрунту й судинах рослин.
3. Через
наявність між молекулами води водневих зв’язків її випаровування потребує
великої кількості енергії, а в разі її замерзання виділяється тепло. Тому
наявність на нашій планеті води у трьох агрегатних станах значно пом’якшує її
клімат. Крім того, багато організмів використовує випаровування води за умов
високих температур для охолодження свого організму.
4.
Найбільшої густини вода досягає за 4°С. Лід має меншу густину, ніж вода. Тому
взимку він розміщається на поверхні водойм і захищає організми, які в них
живуть, від переохолодження. Молекули органічних або неорганічних речовин, які
є полярними або мають заряджені ділянки, легко взаємодіють з молекулами води
та, відповідно, легко в ній розчиняються. Такі речовини називають гідрофільними.
Якщо ж молекули органічних або неорганічних речовин не є полярними й не мають
заряджених ділянок, то вони мало взаємодіють з молекулами води та, відповідно,
у ній не розчиняються. Такі речовини називають гідрофобними.
Олія - гідрофобна речовина, оцет - гідрофільна
Через те
що вода в рідкому стані все ж таки не має жорсткої внутрішньої структури,
тепловий рух молекул призводить до постійного перемішування молекул водного
розчину. Це явище називають дифузією. Внаслідок дифузії концентрації розчинених
речовин у різних частинах розчину вирівнюються.
Наявність
у живих організмах біологічних мембран призводить до появи явища осмосу.
Внаслідок того, що біологічні мембрани є напівпроникними, через них не можуть
проходити великі органічні молекули, але можуть проходити молекули води. У
випадку, коли концентрація великих молекул по різні боки мембрани є різною,
молекули води починають інтенсивно переміщуватися на той бік, де концентрація
розчинених речовин є вищою. Внаслідок цього й виникає надлишок речовин по один
бік мембрани, що можна спостерігати у вигляді осмотичного тиску.
Осмотичний
тиск є дуже важливим для живих організмів. Завдяки йому виникає тургор
(пружність рослинних тканин) та відбувається клітинний транспорт.
Вміст води
в організмах становить 60-70%. Вода утворює основу внутрішнього середовища
живих організмів, у якому відбуваються процеси обміну речовин і перетворення
енергії. Вода бере безпосередню участь у реакціях розщеплення органічних
сполук.
Водний
баланс – це певне співвідношення між надходженням і витрачанням води живою
системою.
Вода
визначає фізичні властивості клітин – їхній об’єм і внутрішньоклітинний тиск
(тургор).
Вода –
універсальний розчинник. Речовини, здатні добре розчинятися у воді, називають
гідрофільними (полярними), нерозчинні – гідрофобними (неполярними).
Вода
відіграє надзвичайно важливу роль у транспорті різних сполук у живих
організмах. Вона бере участь у складних біохімічних реакціях і процесах
теплорегуляції організмів.
Основні
свої потреби людина задовольняє за рахунок питної води певних стандартів
якості. Перед споживанням вода має бути очищена. Методи очищення стічних вод
поділяють на механічні, фізико-хімічні та біологічні.
ХІМІЧНИЙ СКЛАД КЛІТИНИ – сукупність хімічних елементів й хімічних
речовин, що містяться у клітині й забезпечують її життєдіяльність чи організму
в цілому. Умовно хімічний склад клітини можна вивчати на елементному та молекулярному
рівнях. Наука, що вивчає хімічний склад живого, значення й перетворення його
компонентів, називається біохімією.
Елементний склад визначається хімічними елементами, що беруть
участь в життєдіяльності клітини. Їх називають біоелементами. Ці елементи наявні й у неживій природі, але у
клітинах вони мають відносно стале співвідношення.
Усі біоелементи за вмістом у живій клітині поділяють на три групи: макроелементи,
мікроелементи й ультрамікроелементи.
Елементи O, C, H, N інколи розглядають як окрему групу органогенних елементів через те, що
вони входять до складу всіх органічних речовин і складають до 98% маси живої клітини.
Молекулярний склад живого пов’язаний з наявністю в клітинах неорганічних
й органічних сполук. З неорганічних речовин у клітині найбільший вміст припадає
на воду й мінеральні солі.
Органічними речовинами клітин є білки, вуглеводи, ліпіди й нуклеїнові
кислоти.
Ці молекули утворюють складові частини
клітин, забезпечують потребу клітин в енергії, захищають від чужорідних впливів
середовища, беруть участь у регуляції життєдіяльності, зберігають й передають спадкову
інформацію.
Урок 4: Органічні молекули
ОРГАНІЧНІ МОЛЕКУЛИ ЖИВОГО,або БІОМОЛЕКУЛИ
– це речовини, що мають скелети з ковалентно зв’язаних атомів Карбону і
синтезуються клітинами організмів. Біомолекули належать до органічних сполук.
Їх вивчають біохімія та молекулярна біологія. Вміст біомолекул у клітинах становить
близько 30 %. Основною причиною їхньої різноманітності є властивості Карбону, серед
яких виокремлюють здатність атомів сполучатись між собою з утворенням карбонових
скелетів. Завдяки ковалентним зв’язкам біомолекули достатньо міцні, стійкі до
нагрівання, дії світла, впливу агресивного хімічного середовища. Карбоновий каркас
є рухливим, і тому ланцюги здатні вигинатися, скручуватися, можуть бути
відкритими (лінійна форма) і замикатися в кільця (циклічна форма).
Біомолекулам властиві міцні ковалентні(наприклад,
дисульфідний, пептидний) і слабкі нековалентні(наприклад, водневий, йонний)
хімічні зв’язки. Ці зв’язки визначають існування біомолекул та їх короткочасну
взаємодію між собою. Завдяки енергії своїх зв’язків біомолекули мають високу
енергоємкість і здатність до окиснення з виділенням великої кількості теплоти.
Кінцевими продуктами цього окиснення є СО2, Н2О, NН3,
що видаляються з клітин.
Хімічна активність біомолекул може
змінюватись, що є суттєвим для виконання ними своїх функцій в різних умовах. На
активність молекул у клітинах впливають йони металів (наприклад, йони Магнію, Феруму),
деякі неорганічні сполуки (наприклад, кисень, вуглекислий газ), біологічно активні
речовини (вітаміни, гормони та ін.).
Біомолекули мають відносно велику молекулярну
масу, яка вимірюється в даль тонах (1 дальтон дорівнює 1/12атомної маси
Карбону). Так, у деяких нуклеїнових кислот вона досягає кількох мільярдів.
За молекулярною масою біомолекули умовно
поділяють на малі біомолекули (жирні кислоти, моносахариди, амінокислоти) і
макробіомолекули (білки, полісахариди, нуклеїнові кислоти).
Отже, біомолекули є органічними сполуками, що
синтезуються в клітинах живих організмів і мають ряд особливостей будови й
функціонування.
Малі біомолекули– це молекули з відносно
невеликою молекулярною масою від 100 до 1000 а. о. м., що містять до 30 атомів
Карбону.
На частку малих молекул припадає до 5 % від
маси клітини. У малих біомолекулах містяться характеристичні (функціональні)
групи (наприклад, СООН, ОН, NH2, СH3), властивості яких і
визначають їхню поведінку. Так, аміногрупа NH2 визначає лужні властивості амінокислот,
а карбоксильна група СООН – кислотні. До малих біомолекул належать жирні кислоти,
мономерні біомолекули (моносахариди,
амінокислоти й нуклеотиди), біорегуляторні
молекули (гормони, нейромедіатори, вітаміни, алкалоїди), енергетичні біомолекули (АТФ, ГТФ).
Малі біомолекули містяться у вільному стані в
цитоплазмі клітини і завдяки дифузії можуть швидко переміщуватися, що робить їх
незамінними в процесах передачі інформації та саморегуляції клітин й організму.
Так, гормони здійснюють гуморальну регуляцію процесів, нейромедіатори –
передають інформацію між нейронами.
Малі біомолекули досить часто виконують роль
простих сполук, з яких утворюються складні, тобто є мономерами. Наприклад, з амінокислот
утворюються білки, з моносахаридів – полісахариди, а з нуклеотидів – нуклеїнові
кислоти.
Малі біомолекули не лише беруть участь у
побудові макромолекул, а й можуть розпадатися з вивільненням енергії. Так, під
час розщеплення 1 г глюкози вивільняється 17,6 кДж, а під час гідролізу 1 моль
АТФ до АДФ – близько 40 кДж.
БІОПОЛІМЕРИ – це
високомолекулярні органічні сполуки, що складаються з великої кількості однакових
чи різних за хімічною будовою мономерів й утворюються в клітинах. До
біополімерів належать білки, полісахариди і нуклеїнові кислоти. На їх частку
припадає близько 25% від маси клітини. Унікальною властивістю макромолекул є
те, що їхні мономери утворюють певну структуру (конформацію), яка й визначає
їхні властивості та функції.
Біополімери (від грец. біос– життя, полі– численний, мерос –частина)
мають велику молекулярну масу (зазвичай від 10 000 до 1 млн), тому
розташовуються в ядрі чи цитоплазмі у прикріпленому стані або переміщуються
дуже повільно. З них будуються хромосоми, клітинні стінки рослин, грибів й прокаріотів,
рибосоми тощо (будівельна функція). Розпад макромолекул здійснюється внаслідок
руйнування ковалентних зв’язків під час реакцій гідролізу з виділенням великої
кількості енергії (енергетична функція). Поєднання макромолекул та їх взаємодія
відбуваються на основі відповідності поверхні просторової структури. Ця
інформаційна особливість має назву структурної комплементарності. Так, комплекси
фермент/субстрат забезпечують клітинну регуляцію процесів життя (регуляторна
функція), білкові комплекси антиген/антитіло є основою гуморального імунітету
(захисна функція). Комплементарність нуклеотидів у побудові ДНК забезпечує їхню
унікальну здатність до самоподвоєння й передачі спадкової інформації наступному
поколінню (інформаційна функція). Розгалуженість структури, велика кількість
мономерів, інертність молекул сприяє тому, що полісахаридні макромолекули відкладаються
в клітинах про запас (наприклад, крохмаль у рослин, глікоген – у тварин,
грибів, архей) (запаслива функція).
Схема будови біополімерів
Немає коментарів:
Дописати коментар